Falcův hlas

22.04.2011 16:13

 Hlavní věc,kvůli které mně Falco zaujal. O jeho hlase se dá debatovat hodiny a hodiny...přece se tím i živil,že ano. Jeho hlas naprosto zbožňuji. Dokázal zazpívat všechno a neznám písničku která by mu hlasově nesedla. Tady mě napadl takový paradox. Možná je to hloupé,ale já to tak cítím. Čím víc byl starší,tím víc se mi jeho hlas líbil. Nevím,teda jestli to bylo cigaretami,ale měl prostě hrubější hlas,který už nikdy nikdo mít nebude. Například srovnám-li písničku Krise (podle Markuse Spiegela definitivně poslední písnička,co Falco nazpíval) a písničku Ganz Wien z jeho začátku: je sice jasné,že jsem vzala moc "hopem",když srovnávám skoro první písničku s poslední,ale spousta zpěváku,zpívá 30 let stejně a nepoznáte rozdíl...mě to tak aspoň příjde u Gotta a Vondráčkové :-). Tak jaktože,se Falcovi během života tak hodně měnila barva hlasu...? (pozor: barva hlasu a hlas je rozdíl :-)) Asi to fakt bude těma cigaretama nebo se mi to zdá :-D Třeba si pusťte Ganz Wien z  LIVE FOREVER a pak z živáku Donauinsel,tady jde krásně vidět jak se Falco intonačně změnil - to sice i více zpěváku,ale u této písničky si toho všímám vždy.

I každé Falcovo album je charakteristické, a tak ikdyž třeba pár písniček pořádně neznám (jako např. z alb Wiener Blut a Emotional) mohu je zařadit do kterého alba patří,protože jsou na stejné vlně. Většinou jsem to tedy poznala. Tip,kde si Falco krásně hraje s hlasem je písnička Macho Macho.

Jaký měl Falco hlasový rozsah? To nikdo ani teď neví. Jasně,Rabitsch a spol. to vědí, ale málo který fanoušek to vypátrá. Což,ono zjistit jak Falco zpívá vysoko ještě zjistit jde,ale jak my můžeme vědět,že zrovna v této písničce podal "výkon na doraz"? Třeba Falcův "řev" v Jeanny je geniální,ale třeba to i dokázal zazpívat výš. Samozřejmě i v dalších songech Falco ukazuje svůj chraplák,ale jak říkám,dneska už se asi nikdo pořádně nedoví,jaký nejvyšší tón dokázal zazpívat plným hlasem. Každopádně já vyzpívám na plno "háčko" a některé tóny,co Falco zpívá nevyzpívám - a to jsem holka :-D Takže počítám,tak jednu oktávu že zazpívá,možná dvě...kdybychom počítali i hloubky. 

No,co dál ještě povědět... prostě Hansi byl jen jeden, a když se tak hlasově dobře vyvíjel zajímalo by mě,jak by zpíval dnes ;-).